Neem passie bloedserieus! 2015/tip 2

 

 

6 manieren om passie te peilen.

Voor succesvolle mensen is passie essentiële brandstof. Of ze nu succesvol zijn als ondernemer, professional, of maatschappelijk, in het beoefenen van sport of bijvoorbeeld in de privé sfeer. Mensen die met passie leven en werken worden als het ware vooruit geduwd doordat zij een stimulerende doelstelling hebben. Een intense focus waar ze volledig in opgaan.

1. Begin je bij jezelf. Stel je zelf de vraag wat jouw intuïtieve 0 – 10 passiescore is in relatie tot dat waar je mee bezig bent. 6 of lager? Stel jezelf dan de vraag of je er mee door moet gaan? Of dat het beter is je passiebrandstof in een ander doel te stoppen.

2. Burn-out. Volg je passie. Dat is gezond en maakt gelukkig. Een geweldige basis voor je werk en leven. Maar passie heeft ook een andere kant. De meeste burn-outs ontstaan namelijk bij mensen die werken en leven vol passie. De voornaamste valkuil bij passie is dat het stimuleert om steeds maar door te gaan. Onuitputtelijk voelen. Grenzen worden onvoldoende bewaakt, omdat mensen zo op gaan in hun passie, dat andere behoeftes minder belangrijk lijken te zijn. 

3. Generatie Y. Ik las laatst een artikel waarin een blik werd geworpen op de toekomst. Er werd voorspeld dat de huidige generatie Y in 2025 het niet meer heeft over verantwoordelijkheidsgebieden, maar over passiegebieden. Peil eens de passie van de generatie Y waarmee jij samenwerkt, want daarin ligt het potentieel voor organisatiegroei besloten.

4. Golflengte. Mensen zoeken elkaar op omdat ze op elkaars ‘golflengte’ zitten. In de onderlinge contacten worden energieën opgebouwd. Binnen één organisatie kunnen ‘golflengtes’ sterk uiteenlopen van mens tot mens, van afdeling tot afdeling. Het draait om (keuzes uit) relaties tussen partijen, niet om op zichzelf staande partijen.

5. Magie. Je hebt ze misschien wel eens meegemaakt: de momenten dat tijdens een interactie een magische, vernieuwende of nieuwe dynamiek ontstaat. Zoals in een sportteam of in een muziekgroep. Wat gebeurt er in zo’n geval? Wat is die magie? En verplaats die magie eens naar situaties op de werkvloer waar opwinding nodig is. Magie kan je niet opleggen, het moet van binnenuit naar buiten komen. Creëer omstandigheden die dat mogelijk maken.

6. Motivatie. Passie is niet soft, want passie raakt het hart van motivatie. Bij jezelf en bij anderen. Wanneer het hart op de goede plek zit, ontmoet de persoon waar mee jij samenwerkt een eerlijk en menslievend karakter. Neem jouw passie en dat van anderen bloedserieus!

2 reacties op “Neem passie bloedserieus! 2015/tip 2”

  1. Gijs van Krimpen schreef:

    Leuk Mirjam, erg herkenbaar als lid van generatie Y ;-).

  2. Hilbrand Brands schreef:

    Hoi Mirjam, herkenbaar en helder uiteengezet…top!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips!